← Back to topics
Topic

Basic Rules!

m
master89
Who argee with me?
r
rajkon
Verovatno niko ...
d
dimitar
Hm, tesko deka rules...
m
master89
Kako u paskalu stepenujes broj br na stepen m:

For i:=1 to n do m:=m*br;
br:=n;

Kako u basicu stepenujes broj br na stepen m:

br=br^n

Poentu provali sam kad si tako pametan!
d
dimitar
Kako u basicu radis sa liste??? Mrzi me da pisem a i ne secam se bas najbolje o Basic, pa ako toliko rulez napisi funkcije za insert, delete.

......

U c++:

#include <list>

list <int> l;

I sve operacije nad liste su definirane (pr. l.insert(element)).
b
boba5551
Ja sam poceo u Basicu i opet ne mogu da se slozim sa tobom da je Basic rules. On ima puno vec odradjenih stvari, ali pitanje je koliko one brzo rade. To nikada nisam testirao. On ja napravljen da maksimalno pojednostavi. Ne zahteva disciplinu, a to ne valja. Mislim da bi Pascal jos bolji bio da je case sensitive kao recimo C ili Java. Radio sam jedan program za knjigovodstvo i njega sam radio u Visual Basicu, ali mislim da je nepogodan za slozenije stvari. Ima puno toga uradjenog, ali kako je preveden u asm...? To sto se jednostavno stepenuje ne znaci da je bolji od ostalih, mada to ne znaci da mislim da je los programski jezik, ali ne mislim da je najbolji.
d
dimitar
Ja cu opet da kazem -> to prevedenost u asm nema veze. Eto Java je spoooor (pojma nemam dali postoji neki sporiji), pa je dosta popularan jezik i mnogu programeri ga koriste.

Znaci master89, uzmi ti nauci vise jezika -> C++, Delphi, Visual Basic, Java, C#, Python ... Pa onda kazi ovaj ili onaj jezik je najbolji. A Basic bolje da ga zaboravis, to je proslost, minato. Isto kao sto su i Pascal i C.
s
sidejan
C nije proslost. Gnome je uradjen u cistom C-u. I jos se radi... C je daleko od proslosti, jer ce uvek trebati da se rade neke stvari na niskom nivou a sa asemblerom nece niko da se petlja a C je quasi-asembler.

Java je interpretirana kao VB i to je cisti object oriented jezik. Prvo se source 'kompajlira' u bytecode a onda se bytecode interpretira. Ja znam dosta dobro Javu i smatram je jednom veoma ozbiljnom igrackom. Naime, na Javi radi dosta ozbiljnih ljudi i uspeli su dosta da ubrzaju njeno izvrsavanje. Na raznim benchmark-ovima daje cesto rezultate po brzini kao 2 * C++. Pre je davao rezultate cak i 5 * C++ sto znaci da je napredak evidentan i to ce i dalje da se dogadja. U nekim delovima je cak skoro jednak (1.1) kao C++. Ono sto razdvaja Javu od C++ je PORTABILNOST. Znaci imate jedan layer ili nivo ispod vaseg jezika koji vas razdvaja od OSa. Znaci svu kompleksnost razlicitosti OSa su resili programeri Suna gradeci Virtual machine za svaki OS pojedinacno. To znaci: olaksava portabilnost, ubrzava zivotni proces software-a i jos raznih tu ima aspekata. Koji su dobri za VELIKE projekte. U business svetu Java je dosta popularna zbog svoje jednostavnosti, portabilnosti i ogromnog broja klasa koje postoje. I dosta je cistiji jezik od C/C++a jer nemas problema sa memorijom i ne moras da dealociras stvari vec imas garbage collector koji sve pocisti s vremena na vreme tako da se dosta smanjuje izvor za gresku. Toliko o Javi. Vredi je nauciti jer ce (po mom misljenju) da prezivi i da evoluira i dalje.

Sto se tice VB-a NO COMMENT. Imam iskustva sa Basic-om i delimicno sa VB-om. Dosta jednostavan jezik, sa ruznom sintaksom, ruznim interpretiranjem, ruznim nemogucnostima i jos dosta ruznih stvari. Dok traje Microsoft trajace i VB.

Moj predlog:
- osnova C/C++/C#/Java
- dosta korisno znati Python.Perl

pozdrav
s
sidejan
A da se osvrnem na stepenovanje.
Tu se radi o sintaksi. Da li znas koja je slozenost tog stepenovanja? O(n) ili O(logn)?
U odnosu na druge jezike
- U C++u mozes da definises razne operatore pa samim tim i operator^(int n) koji ce da ti dozvoli da posle pises a^n ... ja ovo smatram dosta korisnom alatkom i trudim se da je koristim kad god je moguce da ulepsam izgled programa ... ali se treba paziti jer ovi operatori su malo tezi nego obicne f-je (mozda gresim)
- u Javi ne moze .. moras da napises f-ju ... to je steta sto Java ne podrzava operatore kao C++ ... nedostaju joj. ..
-u matlab-u mozes da radis jos perverznije stvari ... mozes da definises promenljive 'on fly' i da radis operacije izmedju kompleksnijih objekata (matrica, vektora, i sl.) npr mozes da pises c=a*b gde su a,b,c matrice ... i sl..
-u fortranu cini mi se da mozes slicnu stvar da uradis a mogu i ove stvari sa proizvodima matrica i vektora ...

nije bitna sintaksta toliko koliko ono sto lezi ispod