← Back to topics
Topic

Z-Open #4

r
rajkon
Jel moze mali nagostaj o tome kakvi ce zadaci biti? :)

Mislim, da li ce oni biti algoritamski tezi, ili tezi za implementiranje?
I da li ce biti tezina tipa savezno, ili tezi?

:)
r
renovator
...i da li ce biti potrebno dobro poznavanje teorije da bi se nesto uradilo?
r
renovator
izvinte , nisam lepo procitao rajkov post . I on je to pitao.
b
boba5551
Bojan Basic, drug iz moje skole je otisao na olmpijadu iz informatike prosle godine, a krstio se kad smo ga Rajko i ja pitali za Dijkstrin ili Primov algoritam :)
a
adminModerator
Ja licno ne volim zadatke koji se baziraju na poznatim algoritmima, pogotovo ne na teskim, i trudim se da ne dajem takve na Z-Takmicenjima (nadam se da mi uspeva)

Dinamicko programiranje je nesto sasvim drugo, to je vise kao neki nacin razmisljanja, koji je u neku ruku prirodan, pa je to stvar koja po meni mora da se zna. To jest da se ume razmisljati na taj nacin "znanje" toga nije prava rec.

Teski zadaci na Z-Takmicenjima podrazumevaju:
- Zadatke koje je tesko impelemtirati (jedan od velikih problema YU timova na IOI takmicenjima je bio taj problem, to je bio i moj problem izmedjuostalog)
- Algoritamski teze zadatke, to jest zadatke gde se algoritam treba osmisliti - nije baziran na nekim od poznatih algoritama, kao na primer Z-Cifre
- Trik zadatke: Zadatke gde je mozda lakse naci sva resenja, pa onda napraviti jednu konstantnu matricu, i samo ispisivati resenja, ili mozda zadatke gde nije sve jedno da li se matrica cita sa leva na desno ili odozgo na dole.

Jedan od glavnih razloga zasto YU reprezentacija na IOI takmicenjima ne daje mnogo bolje zadatke nije znanje algoritama! Vec:
- Umece implementiranja resenja
- Da se izvuce sto vise poena kada se ne zna pravo resenje
- Optimizacija drugih vrsta (shiftovanje umesto mnozenja sa 2, pravljenje vishe manjih nizova a ne jedan veliki, ne bi li se drzao ceo u cache-u, etc...)

Dodushe, to je moje misljenje, mozda se nece svi sloziti samnom.

Nadam se da je ovo odgovorilo na pitanja.

Best,
Z
s
sanja
Kad ce moci da se rade zadaci s z-open-a 4? Jos uvek nisu kod ostalih zadataka sa z-takmicenja.