← Back to topics
Topic

Veoma koristan predlog

i
iggy91
U trenutku dok kucam ovaj tekst u toku je online takmicenje na UVa Online Judge ( http://icpcres.ecs.baylor.edu/onlinejudge ). Naime, traje 4:30h i postavljeno je 8 problema za rjesavanje. Da skratim pricu, procitao sam svih 8 i ni za jedan nemam pametnu ideju, a to me plasi! :-[

Sve ovo na z-treningu je odlicno, svaka vama cast. Ali ovo je neki vid testiranja znanja pojedinaca. Bilo bi [glow=red,2,300]VISE NEGO ODLICNO[/glow] kada bi postojao i neki "tutorial" deo sajta, u kome se objasnjava pristup problemu, nacin razmisljanja i sl. Jer, ako programer dodje na z-trening, pogleda zadatak, nema pojma o cemu se radi prvo ce pogledati forum u potrazi za nekim hintom. U 50% slucaja (bar kod mene) to pomogne.

Ali sta da radim sad, u mom slucaju? Imam 8 zadataka, ni jedan ne znam da uradim (i necu ih znati ma koliko dugo pokusavao da ih uradim), a nemam kome da se obratim, da pitam za resenja.

Moj predlog je: napraviti "partnerski" sajt z-treningu (voljan sam da preuzmem odgovornost, naravno uz neciju pomoc) na kome ce korisnik imati mogucnost da se uloguje i postavi zadatak za koji mu treba pomoc. Ostali clanovi ce uvek moci da vide listu zadataka za koje su korisnici pitali. Ako neki od clanova zna da uradi zadatak i da objasni algoritam po kome ga je radio, on to i ucini a korisnik koji je postavio zadatak ga ocjenjuje u zavisnosti od toga koliko mu je pomoglo dato rjesenje.

E, sad, stimulacija korisnika da rjesavaju tudje probleme je sama cinjenica da oni time sticu iskustvo (vjezbaju). Ali u planu mi je da se vodi statistika TOP 5 korisnika sa najboljim rankingom pa da se njima isplacuju odredjene sume novca na mjesecnom nivou. Kako sajt bude imao sve vise i vise clanova, te sume ce naravno rasti (i broj TOP korisnika).

Mislim da je ideja izuzetno korisna, a nije tesko ni implementirati je. Novac za isplate bi mogao da se generise Google AdSense-om ili sl...

Ajde, sad me ispljujte "idi dijete, pokrij se", "cuti i vjezbaj"....

Stvarno bi mi koristilo vase misljenje, jer planiram da zapocnem nesto ovog tipa pa zasto onda ne bi iz oblasti koju najvise obozavam?

Sve najbolje.
b
boba5551
Pa u globalu ideja i nije losa, jedino nije ni tako lako zaziveti to. Mislim da je najbolji nacin da se ljudi pozabave i www.topcoder.com/tc - om, jer tamo mogu naci puno toga. Ljudi i nemaju toliko vremena da se posvete ovome, a pored svega na sprskom je za sada sve i onda je ograniceno na relativno mali broj ljudi.

Ja dajem + ideji i bas me zanima da li ce se neko stvarno latiti ove ideje ;)
i
iggy91
Za z-trening je stvarno steta sto se onaj novi portal nije priveo kraju, on bi bio na engleskom jeziku. A ako bi se pravio novi sajt, svakako da ni zadaci ni interfejs ne bi bili na srpskom jeziku.

To ce se moci zaziveti samo ako se dobro osmisli i temeljno implementira. Ako kazete programeru "E, na toj-i-toj adresi se registrujes, dolazis s vremena na vreme i vezbas programiranje a a na kraju meseca ti plate za to", ja mislim da bi svako pokusao, pogotovo kada se lista prosiri na prvih 10-20 clanova.

To bi kasnije otvorilo mnogo mogucnosti, da ih ne nabrajam sada... To su vec sitnice. Uglavnom, mislim da je ovo stvarno prava stvar.

P.S. Sa TopCoder-a sam banovan do 10. januara 2008, dao drugu da prepise zadatak na SRM-u! ;D ;D ;D
b
boba5551
A ja mislio da banuju zauvek - steta :P
i
iggy91
[quote author=Slobodan Mitrović link=topic=10368.msg12429#msg12429 date=1199561281]
A ja mislio da banuju zauvek - steta :P
[/q]

Ma banuju zauvek, hteli su i mene al' se nisam dao! :D

Nazad na temu.
j
jokermc1
Sto se tice predloga podrzavam te.... ali ovo ogovaranje me malo zabrinjava. Sta ce sada reci tvoj drug kada vidi ovo??? ::) ::)
i
iggy91
O, pa gde si Vladane, kuco stara! ;)
Inace, Vladan je gore-pomenuti drug, cisto da ostali znaju...

Opet kazem, nazad na temu, stvarno me interesuju misljenja ostalih...
s
sanja
Koliko moje pamcenje seze u proslost... pocetna ideja Z-a je i bila takva, da postoje tutorijali i vezbe. Ja podrzavam u svakom slucaju, samo ne znam koliko cu moci da pomognem (zapravo taj tutorial bi vise koristio meni nego ja njemu :)).
Btw, ne znam koliko bi se 'leba najeo sajt od AdSense-a, ali ok :) Mnogo je verovatnije da apelujemo na dobru volju clanova, svako odvoji po 100-200 dinara, verujem da to nije problem :) Neki drljav hosting uvek mozemo da nadjemo za te pare :)
b
boba5551
I opet niko nista vise nece nauciti nego snalazenjem po TCu ili googlu.
s
sanja
pa sad bas... :) meni nekad vise znaci real podrska nego google, mada opet to je podrska uzivo, sa sve papirem i olovkom, a ne preko neta ;D
b
boba5551
Pa za najbolju podrsku tu je forum, naravno ako su clanovi aktivni i voljni da pomognu.