← Back to topics
Topic

Z-prave

g
gates
program mi prolazi samo na prvom test primjeru ;D
pa bih molio barem jedan test primjer!
b
boba5551
To da ne davis ljude po forumu idejom :) ?

10
1 1
2 3
3 4
5 6
7 8
9 10
11 12
12 14
14 15
16 16

23
g
gates
hvala...ne prolazi na njemu, pa idem ttražit grešku
m
martins
Ja sam rjesio z-prave i rade u vremenu, al stalno mi padaju na 7. primjeru i zadnjih 5 primjera.
Isprobao sam sve moguce primjere i sta god napisem mi dobro vraca, al kad uploadam eto ti mi padaju, a cini mi se da sam pokrio sve moguce iznimke i stvarno ne znam zasto pada. Jel bi mogo i meni dati neki gadni test primjer jer ja vise ne znam koji da izmislim. hvala
i
iggy91
Koje iznimke?

Ti si verovatno racunao neke uglove, delio (pa pazio na deljenje sa nulom) i sl....

Znas kako sam ja odradio? Za sve parove tacaka racunao K i N (ono iz implicitnog oblika jednacine prave) i u svakoj iteraciji proveravao imam li ih u skupu dosad nadjenih K i N. Ako nemam, ubacim taj par (K,N) u skup i povecam brojac resenja, koji na kraju ispisem.

Nema nikakvih specijalnih slucajeva, sve kalkulacije staju u longint, N je dovoljno malo pa moze da se "ugura" u O(n^2)... Milina od zadatka, jedan od retkih koji mi je prosao iz prvog pokusaja. ;D

Ako ne znas (i ne mozes da nadjes na netu) formule za kacunanje vrednosti K i N, javi se.

P.S.
- K je tacno jednak tg(A), gde je A ugao koji prava gradi sa X osom
- N odsecak na Y osi (tacka koja pripada pravoj, a Y koordinata joj je 0)

Srecno!
m
martins
nisam bas shvatio kako si ti radio, al mislim da je to isto ko moje. ja sam za svaki par tocaka racuno jednadzbu njihovog pravca, tj pamtio sam samo b i c iz y = bx + c. Onda sam samo pobriso iste i vratio velicinu vektora. Ali ipak pada mi na tim nekima.
j
jokermc1
A zasto si brisao elemente iz vektora????
i
iggy91
Hm, ondmah da ti kazem da i nisam neki matematicar, ali koliko znam taj oblik prave sto si napisao je isti oblik o kome sam ja govorio, samo sa drugacijim oznakama neko kod mene.

Naime, prava ima dva oblika:
- eksplicitni ( y = k*x + n )
- implicitni ( a*x + b*y + c = 0 )

Prvi slucaj (eksplicitni oblik) ti je objasnjen na kraju moje prethodne poruke, samo sto bih dodao da je
k=(y2-y1) / (x2-x1)
n=(x2*y1-x1*y2) / (x2-x1)

U drugom slucaju:
a = y1-y2
b = x2-x1
c = x1*y2 - x2*y1

E sad, bilo koji oblik od ova dva da izaberes, moci ces pomocu dva (u ekplicitnom) ili tri (u implicitnom) obliku jednoznacno da odredis sve prave koje mozes da povuces. Mozes, znaci, i da pamtis {a,b,c} kao skup od tri clana koji odredjuje jednu pravu, pa da uzvjek racunas imas li trenutno {a',b',c'} u tvom skupu nadjenih vrednosti. Ako nemas, dodas te tri vrednosti i uvecas brojac resenja. Ako imas, nikom nista, jer znaci da te dve tacke za koje se izracunao a', b' i c' leze na pravoj koju si vec izbrojao (koju grade neke druge dve tacke koje si proverio pre trenutnih)...

Znaci pametnije ti je da pamtis K i N nego A, B i C jer u prvom slucaju pamtis manji broj vrednosti a i lakse je za implementaciju.

Nadam se da si shvatio... ;)
g
gates
program prekoračuje vremensko ograničenje na 18. i 20. test primjeru, znači na 2 test primjera,

evo kod:

const INF=650000000.123456;
var n,np,i,j,l:integer;
ima:boolean;
kx,by:double;
x,y:array[1..105] of integer;
k:array[1..11000] of double;
t:array[1..11000] of integer;
function nagib(g,h:integer):double;
begin
if abs(x[g]-x[h])=0 then nagib:=INF else nagib:=abs((y[g]-y[h])/(x[g]-x[h]));
end;
begin
readln(n);
np:=0;
for i:=1 to n do
readln(x[i],y[i]);
for i:=1 to n-1 do
for j:=i+1 to n do begin
ima:=false;
kx:=nagib(i,j);
for l:=1 to np do begin
if (l<>i) and (abs(kx-k[l])<0.000000001) and (abs(nagib(i,t[l])-kx)<0.000000001) then begin ima:=true; break; end;
if (l<>j) and (abs(kx-k[l])<0.000000001) and (abs(nagib(j,t[l])-kx)<0.000000001) then begin ima:=true; break; end;
end;
if not ima then begin
inc(np);
k[np]:=kx;
t[np]:=i;
end;
end;
writeln(np);
readln;
end.

išao sam za svaki par točaka naći nagib pravca i provjeravao da li već imam takav pravac, ako ne onda ga dodam na listu i to je to...
b
boba5551
probaj ovo

const INF=650000000.123456;
var n,np,i,j,l:integer;
ima:boolean;
kx,by:double;
x,y:array[1..105] of integer;
k:array[1..11000] of double;
t:array[1..11000] of integer;
function nagib(g,h:integer):double;
begin
if x[g]=x[h] then nagib:=INF else nagib:=abs((y[g]-y[h])/(x[g]-x[h]));
end;
begin
readln(n);
np:=0;
for i:=1 to n do
readln(x[i],y[i]);
for i:=1 to n-1 do
for j:=i+1 to n do begin
ima:=false;
kx:=nagib(i,j);
for l:=1 to np do begin
if abs(kx-k[l])<0.000000001 then
begin
if (l<>i) and (abs(nagib(i,t[l])-kx)<0.000000001) then begin ima:=true; break; end;
if (l<>j) and (abs(nagib(j,t[l])-kx)<0.000000001) then begin ima:=true; break; end;
end;
end;
if not ima then begin
inc(np);
k[np]:=kx;
t[np]:=i;
end;
end;
writeln(np)
end.
g
gates