← Back to topics
Topic

pizza

n
nooboftheday
oce mi neko molim reci sta je sa ovime zadatkom
prvi primjer je kriv i ne priznaje mi pola testa.
ja sam stavljo ulaze u string i gledo sta je u njemu i zbrajo cetvrtine i ne radi na pola primjera.
n
nemanja1990
Pogledao sam tvoj kod i mislim da nisi dobro razumeo zadatak.
Zamisli da su ulazni podaci recimo:
10
3/4
3/4
3/4
3/4
3/4
3/4
3/4
3/4
3/4
1/2

Tebi ce program dati resenje 8 a zapravo mozes da primetis da je potrebno 10 pica jer svako parce mora biti uzeto od posebne pice posto nijedna 2 parceta zajedno ne daju broj koji je manji ili jednak 4/4 tj jednoj pici.
n
nooboftheday
hvala...nisam ni probo zamisliti situaciju u stvarnom zivotu
n
nooboftheday
dobro i dalje ne radi. moze li mi netko dati protuprimjer da vidim gdje sam pogrijesio?
n
nemanja1990
Reci kako radis posto ja ne znam c i c++.
n
nooboftheday
ovako pamtim koliko imam polovina, cetvrtina, tricetvrtina.
pamtim koliko sam novih pica uzeo.
ako ne mogu komad uzeti od cetvrtina, polovina ili tricetvrtina onda uzmem komad nove i ostatak spremim u pripadajuce komade
n
nemanja1990
Nisi bas najbolje objasnio. Napisi pseudokod ili kako bi izgledalo u paskalu mada mi je nesto sumnjivo sa ovim sto kazes da ostatak vracas medju one delove.
n
nooboftheday
nisam bas dobar u paskalu ali evo

var polovine, cetvrtine, tcetvrtine, cijele, n : integer;
s : string;

begin
polovine := 0; cetvrtine := 0; tcetvrtine := 0;
readln(n);
for i <- 1 to n do
begin
readln(s);
if s = "1/2" then
begin
if polovine >= 1 then polovine := polovine -1
else if tcetvrtine >= 1 then begin inc(cetvrtine); tcetvrtine := tcetvrtine - 1; end;
else begin inc(cijele); inc(polovine); end;
end;
end;
end.

...i tako za sve
n
nemanja1990
Rado bih ti pomogao ali mi stvarno nije bas najjasniji sistem.

Ja bih proverio koliko pica moze da se napravi od delova velicine 1/4 i 3/4, zatim od delova velicine 1/2, a zatim od preostalih delova velicine 1/4 i 1/2 i na kraju dodao jos 1 ako je ostao neki deo velicine 1/4 ili 1/2.
n
nooboftheday
i dalje 3 primjera padaju. uopce mi nije jasno
D
Daniel93
Nisam citao to gore al evo kako sam ja radio, imas uglavnom 3 vrste komada tj. 1/4, 1/2, 3/4, ides redom i brojis koliko koje imas. Onda radis prvo za 3/4, i gledas koliko moras pica uzeti da bi mogao zadovoljiti. U tom slucaju za svaji komad ti treba 1 pica, al cuvas ostatak od 1/4. Onda gledas za 1/2 ako ti itu ostane imas jos 2/4, koje mozes koristiti za trecu grupu od 1/4. i onda gledas i za njih, koliko je jos preostalo od ostatka oduzmes i ako jo treba, onda dobijes jos 4 komada po pici, i tako dokrajcis i tu grupu.