← Back to topics
Topic

Zadatak - KUTIJE

A
Amtrix
Hi,
Moze li mi neko reci kako da rijesim ovaj zadatak 100%.

Moje rijesenje:
http://www.z-trening.com/submit.php?submit=7100006266&subm_code=1

Ja sam ga uradio tako sto sam prvo sortirao kutije prema precniku, a zatim sam kutije koji po visini nemogu stati izdvojio u nizu. Ako postoje kutije koje nemogu stati onda i za njih radim isti postupak ponovo. I na kraju ispisem broj sortiranja kutija)

[ sortiram prema precniku -> izdvojim koje nevaljaju -> pa i njih sortiram i izdvojim koje nevaljaju .....-> i na kraju ako nema vise sta izdvajati ili ako sam sve kutije spakovao prekinem ]
k
karakondzula
Nisam siguran kako to radi, ali ocito da nije dobro zato sto ti padne na previse primjera. Probaj ovako:
-nadjes kutiju koja stane u neku drugu i nju vise ne gledas
-postupak se ponavlja dok god ima kutija koje se mogu negdje staviti
-na kraju izbacis broj kutija koje se nigdje ne mogu ubacit
A
Amtrix
Nerazumijem bas tvoju metodu...
Zar nije tako da ja mogu i dalje stavljati kutije u kutiji koju sam vec stavio u nokoj kutiji. [ malo confuse xD]
k
karakondzula
Jeste, zato uvijek radis sa najvecim kutijama.

Zamisli da stvarno imas sve te kutije i da ih tako trebas poslagat. Sto bi učinio? Uzeo bi najvecu kao prvu. Zatim sljdedecu najvecu koja stane i ubacio je. Tu koju si ubacio vise ne gledas ali ona ti odredjuje velicinu sljedece.
Kad vise ne stane, uzimas najvecu od onih koje su ostale ne spakirane i ponvljas postupak.

Znam da je konfuzno. Sa malo rijeci treba objasnit puno toga a opet pazit da objasnis samo ideju
k
karakondzula
Zaboravih napisat da na kraju ispisujes broj ne spakiranih kutija. :)
A
Amtrix
Proradilo!
Skontao sam tvoju ideju i sproveo je. THX
k
karakondzula
Nista, drago mi je da konacno i ja nekom mogu pomoc.
M
MilosRadic
vrlo prosto resenjeXD
cini se kao neki DP a ustvari nista posebno:D