APozdrav,
Moze li mi neko reci gdje ja grijesim u ovom zadatku. Rade mi zadnja 11 testna primjera, a u prva devet dobijem 'wrong result'.
http://www.z-trening.com/new/www/html/submit.php?submit=7100006581&subm_code=1
Ideja je gledati dane unapried kakvo je stanje cijena paradajza....
mmeni je obratno ,samo mi nije WA nego time limit
AMeni je smijesno sto mi zadnja 11 primjera rade. Koliko ja znam skoro su uvijek zadnji primjeri tezi od pocetnih....
DPa jednostvano daj ti njemu svoj kod a on tebi svoj , pa ce raditi svi primjer. :D
AMoze li mi neko 1. testni primjer dati da sam zakljucim zasto mi program neradi ???
mmozes malo pojasniti sto si radil?
AEvo uzmimo ovaj testni primjer:
N:8 ROK:3
day1: 1
day2: 2
day3: 3
day4: 2
day5: 4
day6: 1
day7: 3
day8: 2
Sad prvo pocnem od prvog dana. I gledam zatim od prvog do prvog+ROK dana postoji li cijena paradajza manja od cijene prvog dana. Ako postoji kupim toliko paradajza u prvom danu tako da stignem do tog dana gdje postoji manja cijena. U slucaju da nema manje cijene u tom intervalu gledam u kojem danu je najmanja cijena, negledajuci cijenu prvog dana. U slucaju da dva dana imaju najmanju cijenu biram onu koja je dalje udaljena. Zatim kad nadjem trazeni dan, radim sve to ispocetka samo sto sad gledam sa tog dana a ne vise sa prvog. I kad stignem do zadnjeg dana prekinem.
Nadam se da si shvatio :D.
De ti sad meni objasni svoj algoritham. :D
mimam sortirani niz parova (dan, cijena) od najjeftnjig do najskupljeg, i za svaki dan gledam da li imam neki jeftinji izbor (u tom nizu) , ako nemam rj+=taj dan , inace rj+=dan_kad je jeftinje a da se ne pokvari
msad sam napisao ovako: na pocetku sam na prvom danu, gledam ako imam od SADA+ROK neku manju cijenu, ako imam , kupim DAN1 - SADA paradajza taj dan i odlazim na DAN1, a na rezultat dodajem (DAN1-sada) * kosta[sada], ako nema manje cijne kupim ROK paradajza i odlazim na sada+ROK ,i tako dok god mi je sada < dana-1, na svim test primjerima WA, ako tko ima ideju zasto to ne bi radilo, slobodno kaže .
Kod:
http://www.z-trening.com/new/www/html/submit.php?submit=7100006639&subm_code=1
ANevalja ti to sto ides na sada+ROK ako nemas manje cijene(P.S manja cijena moze biti i jednaka cijena[sada] ) . Trebas da odes na sada+DAN_MIN
DAN_MIN = u intervalu od sada do sada+ROK najmanja cijena veca od cijena[sada].
P.S Ako naidjes drugi put na minimalnu cijenu, onda uzimas nju....
AP.S DAN_MIN je redni broj dana, ne cijena.
Amsantl: "Sta si uradio da rade i ostala 9 primjera ??"
mnapravio sam dvije funkcije, u kojima je jedan algoritam, i ako je broj dana manji od 10000 zovem onu koja radi za prva 9 a inace zovem ovu drugu :D
Sad ću probat na neki drugi nacin , da radi za sve samo jedan algoritam
AAli vidis meni je to cudno sto ovaj moj algoritham radi za days>10000, a neradi za days<10000.
mProbaj ovako:
Za svaku cijenu pamtis dan. I udmah pri unosu ti provjeris za svaku nizu cijenu (jer ih imas od 1 do 1000, pa kad nađeš prvu našao si najmanju) da li ti je dan kada je ta cijena data jos u intervalu sa rokom trajanja. Rjesenju dodas tu cijenu
AMozes malo bolje objasiti
mZa svaku cijenu pamtis koji dan je bila. Za X-ti dan provjeravas sve dosad zapisane cijene ( od manje prema većoj) i prvu manju cijenu kojoj je dan kada je izdana + ROK < X uzimas kao cijenu za taj dan, a ako ne postoji takav dan s nižom cijenom, onda je cijena ona unjeta.