mPozdrav!
Bih li mogao dobit 2. test primjer za stapove ?
Ne uspijevam sloziti test primjer na kojem bi moj kod pao ...
Dsta ce ti 2. kad ti 8 primera ne prolaze. Sigurno imas neku ozbiljniju gresku...
mma znam, al mozda se ta ista greska ponavlja svugdje ...
tJel gledas i centar mase i oba kraja?
DImam jedno pitanje. Zapravo ako stap padne na sto i sa vise od pola svoje duzine lezi na njemu, onda on ima stabilnu ravnotezu. tj lezat ce na njemu. Da li sam upravu?
DJa sam to ovako mislio. Moguca su dva slucaja: ako je samo jedna dodirna tacka i nalazi se tacno u centru stapa, ili ako su dvije dodirne tacke onda one moraju biti rasporedene jedna lijevo od centra i jedna desno od centra( moguce je da je jedna i jednaka centru). Imam problem ovo sprovesti, ili ako mi je losa ideja bio bih zahvalan za nekakav hint?
DTo sto sam pisao odnosi se kad ce stap imati stabilnu ravnotezu*
nPa ideja je dobra, dodirna tacka u centru ili bar po jedna sa obe njegove strane daju ravnotezu.
DTreba mi pomoc oko ovoga. Ja sam radio ovako. Ako gledam neki stap, onda nadem njegovu srednju tacku i dobijem tako dva djela: prvi dio( pocetna i srednja tacka) i drugi dio(srednja i krajnja tacka). Sad gledam za prvi i drugi dio da vidim da li se sijeku sa nekim od stolova ako se oba djela sijeku u nekoj taacki onda sam taj stap uzeo da ima stabilnu ravnotezu, radi samo jedan primjer. Gdje grijesim?
nmozda si gledao samo te 3 tacke a ne i sve one izmedju njih
tmozda ti ne valja za neke granicne vrednosti, probaj toleranciju da gledas...
DMislim da nije do toga, jer sam koristio formulu za presjek izemdu prave i kruznice. Da li bi mogao dobiti koji primjer da vidim do cega je.?
Dprobacu jos da vidim nesto, sad se sjeti neke greske`` :)
DNeradi mi ova formula za odredivanja presjeka izmedu prave i kruga, pa ako bi ko bio ljubazan da napise kako se trazi da li posoji presjek izmedu prave i kruga``
timas da je ax+b = (r*r-(x-xc)*(x-xc))^0.5
Jednacina prave i jednacina kruga, pa ako ima resenja, postoji presek.
Ako ti nije jasno reci, pa cu ti detaljnije objasniti
DHmm, mozda sam pogrijesio u upitu. prava nije ogranicena, a ovaj stap jeste. znaci govorimo o duzi.
tPa kada odredis x, samo vidis da li se nalazi izmedju krajnjih tacaka stapa...