← Back to topics
Topic

stapovi

m
mfolnovic
Pozdrav!

Bih li mogao dobit 2. test primjer za stapove ?
Ne uspijevam sloziti test primjer na kojem bi moj kod pao ...
D
DuXSerbia
sta ce ti 2. kad ti 8 primera ne prolaze. Sigurno imas neku ozbiljniju gresku...
m
mfolnovic
ma znam, al mozda se ta ista greska ponavlja svugdje ...
t
turgond
Jel gledas i centar mase i oba kraja?
D
Daniel93
Imam jedno pitanje. Zapravo ako stap padne na sto i sa vise od pola svoje duzine lezi na njemu, onda on ima stabilnu ravnotezu. tj lezat ce na njemu. Da li sam upravu?
D
Daniel93
Ja sam to ovako mislio. Moguca su dva slucaja: ako je samo jedna dodirna tacka i nalazi se tacno u centru stapa, ili ako su dvije dodirne tacke onda one moraju biti rasporedene jedna lijevo od centra i jedna desno od centra( moguce je da je jedna i jednaka centru). Imam problem ovo sprovesti, ili ako mi je losa ideja bio bih zahvalan za nekakav hint?
D
Daniel93
To sto sam pisao odnosi se kad ce stap imati stabilnu ravnotezu*
n
nemanja1990
Pa ideja je dobra, dodirna tacka u centru ili bar po jedna sa obe njegove strane daju ravnotezu.
D
Daniel93
Treba mi pomoc oko ovoga. Ja sam radio ovako. Ako gledam neki stap, onda nadem njegovu srednju tacku i dobijem tako dva djela: prvi dio( pocetna i srednja tacka) i drugi dio(srednja i krajnja tacka). Sad gledam za prvi i drugi dio da vidim da li se sijeku sa nekim od stolova ako se oba djela sijeku u nekoj taacki onda sam taj stap uzeo da ima stabilnu ravnotezu, radi samo jedan primjer. Gdje grijesim?
n
nemanja1990
mozda si gledao samo te 3 tacke a ne i sve one izmedju njih
t
turgond
mozda ti ne valja za neke granicne vrednosti, probaj toleranciju da gledas...
D
Daniel93
Mislim da nije do toga, jer sam koristio formulu za presjek izemdu prave i kruznice. Da li bi mogao dobiti koji primjer da vidim do cega je.?
D
Daniel93
probacu jos da vidim nesto, sad se sjeti neke greske`` :)
D
Daniel93
Neradi mi ova formula za odredivanja presjeka izmedu prave i kruga, pa ako bi ko bio ljubazan da napise kako se trazi da li posoji presjek izmedu prave i kruga``
t
turgond
imas da je ax+b = (r*r-(x-xc)*(x-xc))^0.5
Jednacina prave i jednacina kruga, pa ako ima resenja, postoji presek.
Ako ti nije jasno reci, pa cu ti detaljnije objasniti
D
Daniel93
Hmm, mozda sam pogrijesio u upitu. prava nije ogranicena, a ovaj stap jeste. znaci govorimo o duzi.
t
turgond
Pa kada odredis x, samo vidis da li se nalazi izmedju krajnjih tacaka stapa...