Moze pojasnjenje primjera iz teksta, ja nadem samo jedan kvadrat.
Kvadrati
Pa koliko ja vidim, jedan je u tackama (0, 0), (1, 0), (1, 1) i (0, 1), a drugi u tackama (1, 0), (2, 1), (1, 2) i (0, 1).
hehe, da. Ja sam samo gledao u uspravnom polozaju, a nisam znao da moze i ovako. :)
A kako bi mogao odrediti da li cetiri tacke cine kvadrat?
fiksiras neke dve, i sada znas gde bi preostala 2 temena bila ukoliko bi ta 4 formirala kvadrat, zar ne?
Kad fiksiram dvije tacke, nije mi jasno na osnovu cega znam gdje su ostale dvije, kako da to odredim?
Daniele, jel znas kako izgleda kvadrat? xD
Mislim, ako imas 2 tacke, i ako one formiraju duz A, one druge dve ce formirati duz B koja je paralelna i duzine [A], i nalazi se na rastojanju [A]*.
Nacrtaj sliku pa ces videti, logicno je.. samo tacke mogu da se nalaze sa obe strane duzi, pa tu moras malo da pazis...
-----
*[A] = duzina duzi A
Mislim, ako imas 2 tacke, i ako one formiraju duz A, one druge dve ce formirati duz B koja je paralelna i duzine [A], i nalazi se na rastojanju [A]*.
Nacrtaj sliku pa ces videti, logicno je.. samo tacke mogu da se nalaze sa obe strane duzi, pa tu moras malo da pazis...
-----
*[A] = duzina duzi A
Znam kako izgleda kvadrat :). E gledao sam tako kao sto si mi rekao da li su dvije duzi paralelne i na istom rastojanju. ali moj program sad kaze da je i ovo kvadrat: (2,1), (5,1), (4,4), (7,4)....
sta ti znaci da su dve duzi na istom rastojanju?
Idi na TC, nadji tutorial o geometriji, tamo imas rotaciju i slicne stvari objasnjene, mislim da ce ti znaciti :)
Idi na TC, nadji tutorial o geometriji, tamo imas rotaciju i slicne stvari objasnjene, mislim da ce ti znaciti :)
@daniel:
Pa ti pogledaj sta ti fali u tom resenju, pokusaj nekako da nadjes tacno koordinate ostalih tacaka na osnovu te dve. Prilicno je izvodljivo ;)
Pa ti pogledaj sta ti fali u tom resenju, pokusaj nekako da nadjes tacno koordinate ostalih tacaka na osnovu te dve. Prilicno je izvodljivo ;)
Može li netko dati hint kako da izračunam 3. i 4. točku kvadrata ako već znam dvije.
nacrtaj jedan kvadrat na papir ( po mogucnosti papir na kvadratice ) i neka bude malo iskrivljen i oznaci sve 4 tacke i odredi im koordinate...
Eh sada ide ono najteze.. Probaj da zakljucis nesto :)
To je hint :)
Eh sada ide ono najteze.. Probaj da zakljucis nesto :)
To je hint :)
Ma racunanje 3. i 4. tacke je lako, samo kako efikasno odrediti da li se te dve izracunate tacke nalaze medju unesenim tackama? Binarnom pretragom? Hoce li biti dovoljno?
@mbalunovic:
ako imas
x1, y1, x2, y2
onda neka
t1 = ( x1 - x2 );
t2 = ( y1 - y2 );
onda ce
x3 = x1 - t2
y3 = y1 + t1
x4 = x2 - t2
y4 = y2 + t1
i na drugu stranu
x3 = x1 + t2
y3 = y1 - t1
x4 = x2 + t2
y4 = y2 - t1
@iggy91:
hoce :) ( bar bi trebalo )
ako imas
x1, y1, x2, y2
onda neka
t1 = ( x1 - x2 );
t2 = ( y1 - y2 );
onda ce
x3 = x1 - t2
y3 = y1 + t1
x4 = x2 - t2
y4 = y2 + t1
i na drugu stranu
x3 = x1 + t2
y3 = y1 - t1
x4 = x2 + t2
y4 = y2 - t1
@iggy91:
hoce :) ( bar bi trebalo )
Jeste dovoljno. =)
sortiram tacke po x a one koje imaju jednake x sort pr y?i onda binarnom trazim?a prve dve biram na n*n-1/2 nacina?
da :)
a ja mislio to ce biti TLE:D