← Back to topics
Topic

Kvadrati

D
Daniel93
Moze pojasnjenje primjera iz teksta, ja nadem samo jedan kvadrat.
b
boba5551
Pa koliko ja vidim, jedan je u tackama (0, 0), (1, 0), (1, 1) i (0, 1), a drugi u tackama (1, 0), (2, 1), (1, 2) i (0, 1).
D
Daniel93
hehe, da. Ja sam samo gledao u uspravnom polozaju, a nisam znao da moze i ovako. :)
A
Amtrix
A kako bi mogao odrediti da li cetiri tacke cine kvadrat?
t
turgond
fiksiras neke dve, i sada znas gde bi preostala 2 temena bila ukoliko bi ta 4 formirala kvadrat, zar ne?
D
Daniel93
Kad fiksiram dvije tacke, nije mi jasno na osnovu cega znam gdje su ostale dvije, kako da to odredim?
D
DuXSerbia
Daniele, jel znas kako izgleda kvadrat? xD
Mislim, ako imas 2 tacke, i ako one formiraju duz A, one druge dve ce formirati duz B koja je paralelna i duzine [A], i nalazi se na rastojanju [A]*.
Nacrtaj sliku pa ces videti, logicno je.. samo tacke mogu da se nalaze sa obe strane duzi, pa tu moras malo da pazis...

-----
*[A] = duzina duzi A
D
Daniel93
Znam kako izgleda kvadrat :). E gledao sam tako kao sto si mi rekao da li su dvije duzi paralelne i na istom rastojanju. ali moj program sad kaze da je i ovo kvadrat: (2,1), (5,1), (4,4), (7,4)....
t
turgond
sta ti znaci da su dve duzi na istom rastojanju?
Idi na TC, nadji tutorial o geometriji, tamo imas rotaciju i slicne stvari objasnjene, mislim da ce ti znaciti :)
D
DuXSerbia
@daniel:
Pa ti pogledaj sta ti fali u tom resenju, pokusaj nekako da nadjes tacno koordinate ostalih tacaka na osnovu te dve. Prilicno je izvodljivo ;)
m
mbalunovic
Može li netko dati hint kako da izračunam 3. i 4. točku kvadrata ako već znam dvije.
b
boris4
nacrtaj jedan kvadrat na papir ( po mogucnosti papir na kvadratice ) i neka bude malo iskrivljen i oznaci sve 4 tacke i odredi im koordinate...

Eh sada ide ono najteze.. Probaj da zakljucis nesto :)

To je hint :)
i
iggy91
Ma racunanje 3. i 4. tacke je lako, samo kako efikasno odrediti da li se te dve izracunate tacke nalaze medju unesenim tackama? Binarnom pretragom? Hoce li biti dovoljno?
b
boris4
@mbalunovic:
ako imas

x1, y1, x2, y2

onda neka
t1 = ( x1 - x2 );
t2 = ( y1 - y2 );

onda ce

x3 = x1 - t2
y3 = y1 + t1

x4 = x2 - t2
y4 = y2 + t1

i na drugu stranu

x3 = x1 + t2
y3 = y1 - t1

x4 = x2 + t2
y4 = y2 - t1

@iggy91:
hoce :) ( bar bi trebalo )
i
iggy91
Jeste dovoljno. =)
M
MilosRadic
sortiram tacke po x a one koje imaju jednake x sort pr y?i onda binarnom trazim?a prve dve biram na n*n-1/2 nacina?
M
MilosRadic
a ja mislio to ce biti TLE:D