← Back to topics
Topic

[SR] Utisci sa školskog takmičenja SO Gimnazije

o
oduleodule
Lepo je videti da se dobar deo Vas odazvao na ovo takmičenje. Zadaci nisu algoritamski teški, ali su prožeti raynim situacijam na ulazu i izlazu, i to ciljanjo, da bi se moji djaci što bolje snalazili u ovakvim situacijama.

Mi smo ga odradili u školi, i nisam dozvolio nikakvo dogovaranje niti medjusobnu komunikaciju. Internet su imali na raspolaganju kao i svi ostali koji su radili od kuće.
Sve ovo u cilju što boljih priprema za ciklus takmičenja koji nas očekuje.

Na ZCM-Round-2 sam se uzdržao od komentara, a ovaj put neću.
Potisnite sve svoje želje za osvajanjem što više bodova jer to nije mnogo važno. Važno je da vidite šta još ne znate ili gde ste tanki u kojim oblastima, kako bi to naučili ili usavršili.

Iz aviona se vidi da ima ekipa momaka iz Niša radi zajedno. Providno je kad vidite rezultate i raspodelu bodova po zadacima, a da ne govorim o kodovima koji su u bit isti. Ostavite timski rad za nastupajuće timsko takmičenje. Ovo je pojedinačno i tako se i ponašajte. Ako već morate zajedno raditi, onda se dogovorite, pa nek jedan pošalje rešenje.

Ipak su ti rezultati javni, i nisam ja jednini koji to vidi. Imajte to ubuduće na umu.

Sve ovo radimo da biste vi napredovali, a put koji ste izabrali nije pravi.

Nadam se da sam postigao cilj, i da ste se sreli sa nekim situacijama, koje ćete u nastupajućim takmičenjima lakše rešiti.
d
demjan0001
slazem se u potpunosti ...
i ja sam primetio da u timu iz Nisa dobro saradjuju ... :D
pa brat i ja radimo u istoj sobi i ni na jednom takmicenju nismo govorili jedan drugom ideju ili nesto u vezi koda ...
ipak ovo je samo vezba za pravo takmicenje ...
o
oduleodule
Vidi se To Demijane, a još ako si paćenik ko ja i još profesionalno deformisan možeš da osetiš kako kodovi dišu.

Moje djake prepoznajem po rukopisu, ma koliko to možda čudno izgledalo. (čak i kad promene imena promenljivima, vidi se kad im se DNK podudara)
t
turgond
Ma dobro, nek ljudi saradjuju, nema tu nista lose, mozda tako bolje uce :)
D
DuXSerbia
Ako se u "ekipu iz Nisa" smatraju pojedini ucenici gimn SM, sto je i logicno, evo i da odgovorim.
Kao prvo, evo pokusavam da shvatim, ali i dalje ne kapiram zasto bi saradjivanje pojedinih clanova bilo koga toliko zanimalo, jeste mozda da nam ukazete da je to lose po nas, ali mislim da smo svi dovoljno inteligentni da i sami to shvatimo, a "timsko" radjenje na pojedinim takmicenjima ne moze nikako da lose utice na nase znanje, tako da ne morate oko toga da se brinete (iako cenim vasu brigu). Ali, kako je, koliko vidim, to ipak privuklo paznju ostalih, moracu da kazem jos nesto...
Sve sto smo radili, vrlo svesno smo radili, sto i ne krijemo od nekoga, a i u ostalom, rezultati kao i kodovi su dostupni svima, tako da lako moze i da se proveri. I cisto, ako bilo koga zanima, poeni su mozda i najbezvrednija stvar koja se dobija radjenjem na ovakav nacin. Timskih takmicenja ima malo, (tacnije, ni jedno ovde nije odrzano do sad) a kada nemamo alternativu, morali smo da radimo na individualnom. To su bila ZCM takmicenja, odnosno prvi pokusaj na 1. takmicenju, koji nije ispao kako treba, i popravni, koji je kolko-tolko bio dobar.
Na ostalim takmicenjima NISMO direktno saradjivali kao tu, tako da ne vidim oko cega tolka buka, ali pobogu, ako mi covek kaze "e, ne znam da uradim ovaj zadatak, aj mi molim te objasni kako se radi", da li ja onda mozda treba da mu odgovorim "au, pa znas kako, to nije dobro za tebe, neces da naucis... nego sacekaj da se zavrsi takmicenje, pa cu onda da ti kazem"? Naravno da nikad necu to da mu odgovorim, i ne samo njima, nego bilo kome ko mi se obrati za pomoc, ne vazno odakle je i ko je :S Cak mislim, da je i bolje da se zadatak odmah razjasni, jer on ako ne zna mozda takav algoritam, onda ne moze da moli boga da ce za pola sata - sat da mu padne nesto na pamet, pa da uradi to, mnogo je logicnije da mu se objasni kako se radi, pa da on ima vremena cak i da pokusa da iskuca to sto je shvatio, tako da cu ja i da nastavim da radim po tom principu, a ako se to racuna u timsko radjenje, ja sta da radim. Kada to bude po pravilima zabranjeno, bicu diskvalifikovan, i opet nema nikakvog problema..
I na kraju, sto se tice ovog takmicenja, ja ne znam ni za kakvo saradjivanje osim sto sam u zadnjim trenucima poslao kod od nikole (nikola mu je nick) jer moj nikako nije hteo da prihvati jedno 20-ak min, iako nisam ispisivao dodatni razmak ili slicno, a kako sam sve kucao u najobicnijem text editoru, nisam mogo da se pomirim sa tim da ne uradim taj zadatak :) a to sam i u kodu isto napisao da ne bi doslo opet do zabune...

Pa, za sad toliko od mene, a mi se vidimo na republickom.. :P
d
demjan0001
LoL ... :D
nismo nista lose mislili, a ti se nakucao ...

nekima je tako lakse da uce (meni nije) ...
npr. meni je mnogo bolje da se mucim celo takmicenje i ako ne resim da pogledam resenje posle takmicenja ...

mada mislim da to nije pravedno prema drugima koji su se mucili da urade, dok su ovi samo pitali ...
zamisli takmicenje gde se objasnjavaju zadaci za vreme takmicenja, hmmm ...
ali kao sto si vec rekao ovde su najmanje bitni bodovi, svrha ovog i jeste da naucimo nesto ...

a evo vam i sansa za timsko takmicenje, pa cemo da vas vidimo ... :D
n
nikola
@dux
Polako bre jos nije ni okruzno bilo, treba jos da se radi do tad... Inace, kao sto dux kaze jedino smo pokusali da radimo timski na zcm takmicenjima. Na ostalim takmicenjima nismo saradjivali kao na zcm-u.

Sto se tice poslednjeg takmicenja jedino je dux poslao onaj moj kod za knights (ako se ne varam) jer njegov nikako nije bio prihvacen. A kako je kucao u notepad-u 30 minuta je potrosio na pronalazenje compile greske tako sto je slao kod (pa cekao red), pa onda dobio compile error i tako ispravljao... A na kraju kad je sve ispravio dobio je WA... Ja sam pregledao njegov kod i sve je bilo ok, a nije htelo da mu prihvati resenje... (verovatno neka sitna greska oko ispisa ' ' ili novog reda, saznacemo)... Pa mislim da je bilo glupo da ne uradi lagan zadatak (koji je uradio a ne prihvata se)...

Sto se tice poslednjeg takmicenja, mislim da je bilo glupo sto je odrzano na isti dan kad je i zvanicno takmicenje iz matematike za srednje skole... Neki su isli i na takmicenje iz matematike i nisu imali bas nekog vremena da rade. Npr. ja nisam iz Nisa, i morao sam jos i da se vratim kuci. Pa sam stigao tek uvece u 6:00, a takmicenje je do 7:00, pa bas i nisam mogo nesto da kucam... Cak sam trazio i od drugara da mi prepricaju sta se trazi u zadacima jer nisam imao vremena da citam :S
To je sve za sad...
t
tgudlek
Ako vam nisu bitni bodovi, cemu slanje tudjih kodova?
D
DuXSerbia
pa.. to ti je duga prica...
m
mfolnovic
i bilo bi lijepo da ju ispricas kolko god duga bila...
t
turgond
Ne vidim cemu on ima nekome da se pravda...lepo je covek rekao ako je protiv pravila dobice disqualify, ako nije nema razloga da obrazlaze...
D
DuXSerbia
@mfolnovic: EL OU EL,

Evo ovako nekako ide... Bio jednom jedan kralj, i imao 3 sina i jednu cerku. Oni su ziveli srecno i zadovoljno mnogo godina. Jednog dana nebo se zacrnelo i odjednom je doleteo zmaj. Posto je kralj sa svojim sinovima bio na putu, zmaj je oteo lepu princezu. Kada su se kralj i sinovi vratili sa puta imali su sta da vide! Zamak je bio skoro ceo srusen, a od lepe princeze ni traga ni glasa. "Verovatno je negde otisla, vratice se vec", mislili su oni i odlucili su da cekaju. Cekali oni tako, cekali 7 godina, ali od nje ni traga i glasa. Prvi se javio najstariji sin. "Verovatno je oteta, idem u svet, da je potrazim!", rekao je. "Nemoj sine", cvileo je kralj, "bilo bi mi tesko da i tebe izgubim..."."Cenim to sto se brines za mene, ali ko ce spasiti sestru ako ne najstariji brat!", odgovorio je princ i otisao. Trazio je on sestru, presao je 7 gora, preplivao 7 mora, prosao je 7 planina, 7 dolina, preplivao 7 reka i 7 jezera. Negde, tamo pred kraj sveta nasao je jednu pecinu, i u njoj zmaja. Pozvao ga je na dvoboj. Bio je to veliki dvoboj. Treslo se sve. Treslo se 7 gora i 7 mora, treslo se 7 planina, 7 dolina, 7 reka i 7 jezera, tresao se cak i kraljev zamak. Borba se vodila 7 dana i 7 noci, sve dok zmaj konacno, nije sjebao princa. Proslo je 7 godina, 7 meseci i 7 dana dok je vest o pogibiji princa presla 7 gora, 7 mora, 7 planina i 7 dolina, 7 reka i 7 jezera i, konacno, stigla u zamak. "Moj brat je poginuo!", uzviknuo je srednji brat, "moram da spasem sestru"."Nemoj sine", cvileo je opet kralj, "vidis da ti je zmaj sjebao brata, bilo bi mi tesko da i tebe izgubim..."."Cenim to sto se brines za mene, ali ko ce spasiti sestru i osvetiti mog starijeg brata, ako necu ja, tvoj srednji sin",rekao je princ i krenuo na put, da trazi sestru. Trazio je on sestru, trazio... Presao je 7 gora, preplivao 7 mora, prosao je 7 planina i 7 dolina, preplivao 7 reka i 7 jezera. Kao i njegov brat stize i on pred kraj sveta, ugleda jednu pecinu i u njoj zmaja. Cim ga je video pozvao ga je na dvoboj. Kakav je to dvoboj bio! Treslo se sve 2x vise... Duplo vise se treslo 7 gora i 7 mora, duplo vise se treslo 7 planina, 7 dolina, 7 reka i 7 jezera, duplo se vise tresao cak i kraljev zamak. Ogorcena borba se vodila 7 dana i 7 noci, sve dok zmaj nije dosao glave i drugom princu. Proslo je 7 godina, 7 meseci i 7 dana dok je vest presla 7 gora, 7 mora, 7 planina, 7 dolina, 7 reka i 7 jezera i, konacno, dosla do kraljevog zamka. "Moja braca su poginula. Jebi ga! Moram i ja da idem, inace cu ispasti picka! 'Ajde, matori CU!", rekao je najmladji sin. "Nemoj, sine", cvileo je ponovo kralj, "vidis li ti kako su prosla tvoja starija braca, bilo bi mi tesko da i tebe izgubim..."."Pali bre matori, nije Djura fufa", rece najmladji princ Djura i otide da trazi sestru. Trazio je on tako trazio... Presao je 7 gora, preplivao 7 mora, prosao je 7 planina i 7 dolina, preplivao 7 reka i 7 jezera. Kao i njegova predhodna dva brata i on stize pred kraj sveta i ugleda pecinu i u njoj zmaja. Cim ga je video odmah ga je izazvao na dvoboj. Ovo je tek bila tuca... Sve se treslo 4x vise nego kod dva predhodna dvoboja zajedno. Cetvoroduplo vise se treslo 7 gora, 7 mora, 7 planina i 7 dolina, 7 reka i 7 dolina. 4x vise se tresao cak i kraljev zamak. Velika borba se vodila 7 dana i 7 noci, sve dok i treci princ nije bio sjeban. Proslo je 7 godina, 7 meseci i 7 dana dok je strasna vest presla 7 gora, 7 mora, 7 planina, 7 dolina, 7 reka i 7 jezera i stigla u kraljev zamak. Kralj je bio veoma tuzan... Tugovao je on i tugovao. Tugovao je 7 godina, 7 meseci i 7 dana sve dok u zamak nije stigao vitez u sjajnom oklopu. "Vraticu ti cerku i osveticu tvoje sinove ako mi zauzvrat das pola kraljevstva i ruku svoje kceri", rekao je vitez. "Fer pogodba, nema sta", rekao je kralj pristavsi na pogodbu. I tako vitez u sjajnom oklopu krenu da trazi princezu. Trazio je on tako, trazio. Presao je 7 gora, preplivao 7 mora, presao je 7 planina i 7 dolina, preplivao 7 reka i 7 jezera i dosao pred kraj sveta. I gle cuda... tu vide pecinu i u njoj zatece zmaja. Pozva ga i on na dvoboj. Tuca je bila zestoka! Trajala je 7 dana, 7 noci, 7 sati, 7 minuta, 7 sekundi, 7 100-tih delova sekunde itd., ali se isplatila jer je vitez potpuno pogazio, popljuvao, ponizio i isprebijao jadnog zmaja. Ubivsi zmaja princ je uzeo princezu za ruku i vratio se u kraljev zamak. Kralj je ispunio svoj deo pogodbe i svi su ziveli srecno i zadovoljno mnogo godina!
D
DuXSerbia
@turgond:
naravno :P Samo sto ja nigde nisam video da je negde napisano da je takvo pomaganje zabranjeno :P Kada bude protiv pravila, mozda cu i da se suzdrzim...
t
turgond
Hahahahah, dobra prica :D Pa nije protiv pravila, koliko znam ni ne postoje pravila, zato ne vidim sto bi vas neko kritikovao....
n
nikola
Stvarno dobra prica dux, svidja mi se. :)
@turgond kako bilo na matis?
t
turgond
Haos, opet su odvalili, nasu generaciju bas vole :D
Dali zadatak Jensenova il Karamatina nejednakost na opstinskom :D Ja 39, sa tim 12. u MG...:P vama?
n
nikola
:) ako gledamo kako su uradili svi ostali onda nije lose, a ako gledamo u odnosu na max broj poena pa lose je :) Bio sam 2. sa 32 a prvi je bio 37 :) tako da smo svi nekako lose uradili xD
n
nikola
Edit: Ipak je A kategorija teza :D
t
turgond
:D super, cestitam! :D
Mada kod nas u drugoj Vukasin i Gajovic imaju 100 :P Mozda se i smisle da postave liste na dms...
t
turgond
Ma da, za B su neke smejurije :P
n
nikola
Ma sad da vidim jos kako ce prodje okruzno, mada se ne nadam na nesto puno, jer ipak me mrzi da radim matematiku :) informatika je zanimljivija ;) Ja sam se nadao da budem pri dnu na ovom takmicenju... Al ipak nije bilo lose...
o
oduleodule
Kao što rekjoh ništa lično. Hteo sam samo da pomognem. Ako je bilo surovo izvinjavam se.

Pomoći prijatelju je skroz OK. Ali učini to nakon takmičenja. Korisnije je. Jer proces dolaska do nekog rešenja je prava vrednost. Ako si ti to proradio u svojoj glavi, to ostaje pa čak i ako nisi rešio problem, potrošio si dosta mentalnog napora. NAkon toga, rešio ne rešio, to ostaje u glavi. Kad ti neko servira rešenje, to se lako zaboravlja.

Moj savet. dok traje takmičenje budi sam svoj majstor - "sledi svoje instinkte" (zato se to zove takmičenje ma kog nivoa i ma koliko to zvanično ili rekreativno bilo). Kad prodje takmičenje, pomažite se koliko god možete.

Znate i sami koliko malo srednjoškolaca imamo koji su skontali programiranje. Vi ste sigurno grupa takvih i šteta je da ne iskoristite te svoje mogućnosti. Ako me i dalje niste shvatili, nema frke. Nastavite kako vi mislite da ej za vas najbolje.
k
karakondzula
Taj vitez u sjajnom oklopu očigledno voli starije žene.