← Back to topics
Topic

[z-polinom]

d
dpetek
Evo, stvarno vise nemam ideje za ovaj zadatak, pa je svaka pomoc dobrodosla... Moje razmisljanje do sada :

1+A+{A}^{2}+{A}^{3}+...+{A}^{n} = X |: {A}^{n} ( A > 1 )

{\left( \frac{1}{A}\right)}^{n} + {\left( \frac{1}{A}\right)}^{n-1} + {\left( \frac{1}{A}\right)}^{n-2} + ... + 1 = \frac{X}{{A}^{n}}\\

\frac{1-\left({\frac{1}{A}\right)}^{n+1}}{1-\left(\frac{1}{A}\right)} = \frac{X}{{A}^{n}}\\

jos\ kad\ se\ sad\ sve\ pomnozi\ sa\ nazivnikom:\\

X=\frac{{A}^{n+1}-1}{A-1}

.. i sad ovo samo izracunati mod m ... Ali dobivam WA za svaki input ...
t
turgond
Si siguran da mozes da modiras pa da delis?
i
iggy91
Hm... Mozda ako su A i X BigNum-ovi, pa se primeni algoritam brzog stepenovanja na ovaj poslednji izraz koji je dpetek napisao?

Moze li ta ideja proci?
t
turgond
Pa moze ako istepenuje A^(n+1) pa da nekako brzo podeli sa A-1, zanimljivo, valja probati :D
i
iggy91
A kako da podeli brzo?

Mislim da je ono "rucno" deljenje (kao na papiru) dovoljno brzo... :-S
g
gates
nisam radio na taj nacin taj zadatak, ali kad pricate o tome dijeljenju, nije vam potreban bignum, mozete izracunati i brojnik i nazivnik po modulu M..pa onda to srediti na vec poznate nacine
t
turgond
Mislim, zadatak je mnogo laksi ako se samo rastavi, al nevezano za to, nisam siguran da samo moze po modulu m, razmislicu malo :D
d
dpetek
Ja sam rucno probao za nekoliko test primjera, i ispala su mi dobra rjesenja... Mozda mi je to slucajno točno izašlo...

Nacin na koji sam racunao:

brojnik = ({A}^{n+1} + m-1)\ mod\ m

nazivnik = (A + m -1 )\ mod\ m;

Edit: Eh, sry ... zaboravio sam da je forum na engleskom...
g
gates
a sto ako ti se desi da je brojnik manji od nazivnika..nece bit dobra rjesenja..
t
turgond
Da, ako i valja, onda ako je manji brojilac moras da mu dodajes m dok ne postane deljivo ja mislim...
m
matteo123
@dpetek jel to konačno rješenje
jer ja to rješavam već neko vrijeme i cijelo vrijeme mi ispšisuje 0
d
dpetek
Nije bas ... Formula je dobra, ali tu je modulo aritmetika koja malo zeza ... Kasnije cu se malo poigrati s tim, pa javim jel ovaj pristup vodi k prihvatljivom rjesenju ,,,