← Back to topics
Topic

Komentar na zadatak brojanje,okruzno 09

a
aleksa92
Zadatak jeste lepo osmisljen, i nije nesto tezak... Ali ono sto ja zelim da kazem je da je formulacija zadatka losa, tj dvosmislena... Ja kada sam procitao zadatak, ja sam razumeo da je recimo treci broj po velicini ako je Mirko recimo tri puta rekao 0, pet puta 2, i deset puta 10, ustvari broj 10, jer su tri nule, kao i pet dvojki medjusobno jednake po velicini, zar ne? Ipak se iz teksta zadatka moglo resenje i ovako protumaciti... Trebalo je ili razjasniti to, ili dati takav test primer... Ovo stvarno nije u redu. Imajte u vidu da je ovo takmicenje iz informatike, i da je vestina programiranja na prvom mestu, a ne pogadjanje sta je neko zadatkom hteo da kaze... Sigurno mozete da me razumete da sam prilicno iznerviran, jer kad sam video da mi zadatak daje samo 1 test primer tacan, i onda uradio na onaj drugi nacin dobio sve primere, shvatio da je moja greska bila ne u programiranju, vec u formulaciji zadatka... Kako sam ja mogao da pogodim na sta mislite? Nadam se da ce ubuduce zadaci biti bolje formulisani, a mozda ce i ovaj zadatak nekome odluciti prolaz dalje...
t
turgond
Zadatak je bio formulisan ispravno, koja je svrha davati 100000 ulaza za 400 brojeva ako ne da ih brojis, tekst je bio sasvim ok.....
a
aleksa92
Stvarno? Pa sam ja morao da gledam ne na tekst nego na kolicinu ulaznih podataka da bi razumeo na sta su mislili... Jer kako ti kazes, zakljucivanje treba izvrstiti na osnovu kolicine ulaznih podataka, a sta je to nego pogadjanje sta je komisija mislila???
t
turgond
Nije uopste pogadjanje, pitanje je od svih brojeva koje je rekao, koji je k-ti po velicini, dakle sasvim razumno pitanje. A ono za 100000 i 400 sto sam rekao je moglo samo dodatno da te okrene ka pravom putu....
a
aleksa92
Da, i u primeru koji sam ja naveo on je rekao brojeve 0, 2 i 10, znaci treci po velicini je broj 10... Zar nije tako? Ne ubedjujem ja tebe da tvoj nacin razmisljanja nije OK, samo ako me razumes, i moj nacin razmisljanja je u potpunosti ispravan u odnosu na postavku zadatka... Ono sto fali posle recenice

"... i od njega trazi da mu kaze koji je K-ti broj po velicini od svih brojeva koje je rekao do tada", je dodatno objasnjenje poput

" Pod K-tim brojem po velicini podrazumeva se i isti ponovljeni broj", ili nesto slicno ovome... Tada je zadatak u potpunosti odredjen...

Oduvek sam mrzeo zadatke koji su u sustini laki, ali dobijaju na tezini jer nisu lepo objasnjeni, pa tu bude dosta takmicara koji gube poene... Kakogod ja idem dalje, imam 180 poena, ali mozes da mislis kako je glup osecaj kada nesto sto je potpuno osnovno ne uradis jer je zadatak dvosmislen...
t
turgond
Naravno, desavalo se i meni da pogresim na glupostima, i to mi se cesto desavalo, al moras malo i da nagadjas :)
U svakom slucaju, ne bi bilo na odmet i da je pisalo to sto si rekao, a nekom bi vec i pomoglo....
p
picsel
Ja sam, takodje, prvo razumeo zadatak kao ti i uradio ga na taj nacin, ali sam posle pitao na sta se konkretno misli pod K-ti broj po velicini i dobio sam odgovor malo kasnije, pa sam prepravio zadatak. Ali slazem se da zadaci moraju da budu lepse definisani.
D
DuXSerbia
Hm, ja sam vojnike prvo malo lose razumeo, tj. nisam procitao da broj poena za pobedu i za poraz zavise od protivnickih igraca, i onda sam tako izgubio sat ipo vremena za dzabe :)
a
aleksa92
Pa jeste, meni je krivo jer sam bas doosta radio ovo godine za informatiku, i onda pogresim ovako... Tu je i primer mog brata, koji je uradio kao i ja, ima 90 poena i pitanje je da li ce ici na republicko... Ali ok sta da se radi... Picsel, cestitam, imas 300 poena, jel da?!

P.S. vidimo se na republickom!
p
picsel
Da, hvala.
Verujem da ce 90 bodova biti dosta za prolaz na drzavno