ared 34: freq[i] /= n;
umesto toga terba da bude freq[i]/=l;
jer se u tekstu jasno kaze: "dc(x) (broj pojavljivanja
slova x podeljen sa ukupnim brojem slova u tekstu)". A ima i :"U sledecem redu je ceo broj L
(10 < L < 1000) i on predstavlja duzinu sifrovanog teksta".
A i logicno je da bude ovako, jer bi trebali da se za kvalitet oduzimaju procenti. A deljenjem freq[i]/=n se ne dobije nista, ama bas nista i to nema nikakve logike. Sto je najgore zbog ovog resenja dat je i pogresan test primer u postavci zadatka, pa su mnogi izgubili vreme na resavanje zadatka, a nisu ni mogli da ga rese osim ako slucajno nisu pogresili.
Molim komisiju, a i takmicare da odgovore na ovo, jer je ovo stvarno ozbiljno. Meni ne utice na rezultat, zadovoljan sam i ovim sto imam, ali ipak ovakve greske ne smeju ostati netaknute, i zato predlazem da se rezultati ovog zadatka poniste.
Uglavnom, molim vas da prokomentarisete ovo, jer nije u redu da ovako ostane.
D1. Gde ima da se vide zvanicna resenja?
2. Ja sam delio sa L i ispalo mi je dobro, mozda je jedina stvar sto je nekom bio pogresan test primer u zadatku to sto taj broj treba da se pomnozi sa 100 da bi se dobili procenti, i onda je logican 'kvalitet' neke poruke, koji ipak nije dobro objasnjen u zadatku.
3. Naravno da ne treba da se poniste rezultati, a i 10 njih ima 100 na tom zadatku, tako da je nemoguce da su svi imali takvu gresku, pa su dobili dobro...
aImas zvanicno resenje na dms.org.yu
Za neki minut cu ti objasniti u cemu je greska, dosta je ocigledno. Mozes i sam pogledati. I ja sam delio sa 100 i mnozio sa l, na kraju nikako nije moglo da mi ispadne dobro pa sam ostavio da racuna samo za a=2 i b=3 i tako pogodio jedan primer.
Dhm, jos nesto, dok ne pogledam zvanicno resenje, jel si najbolji 'kvalitet' trazio kao najveci ili kao najmanji?
Tu je jos jedna greska u tekstu, pise da kvalitet treba da bude sto veci, a po onoj formuli sto su oni dali, ispada da kvalitet treba da bude sto manji da bi bilo vece poklapanje slova...
aTrazio sam ga kao najmanji. Prosto kad razmislis logicno i treba tako da bude. S tim sto se za kvalitet trebaju oduzimati procenti, a ovamo se oduzima procenat od '?cega?'.
Probaj da saberes procente koje se izracunaju po njihovom resenju, i to recimo za prvi test primer. Dobice se oko 20, a trebalo bi da bude ili 100 ili 1.
Dhm, pa ovako, gledam njihovo resenje, i ono sto si ti naveo da treba da bude freq[i] /= L, je dobro, ali nema nikakve veze. Tj. po njihovoj ideji bi recimo bilo logicno da stoji L, ali taj broj sto stoji tu je konstantan, a posto ti recunas minimum od toga, mozes ga zanemariti, tako da ce isto da bude dal tu napises L, N ili bilo sta drugo, onda se nece dobiti onakvi procenti kakvi treba da budu, vec neki drugaciji, ali uglavnom, kad i po njihovom resenju izracunas za sve ostale kombinacije kvalitete, dobices neke vece brojeve...
ada, ali ja racunam minimum od razlike dva broja, pa ce biti vazno koji tu broj stoji. Razumes, recimo:
min=a/b-c
e pa sada nije svejedno to sto je b constantno. Zamisli da recimo b tezi 0, onda je c zanemarljivo. Ili je b veliko. A bas se ta anomalija i desava, posto je n dosta manje od l( i do 30 puta), u vecim primerima dolazi do greske.
aHmm, sada proveravam ove vece primere i dobijam isto resenje bez obzira da li stavim onamo l ili n. Mozda je ipak ispravno...
Dhm..
min = a/b - c =>
min = ( a - b*c ) / b => (b=const)
min = a - b*c
tu ima i onaj kvadrat, ali je on tu samo da bi sve to bilo pozitivno, pa i njega recimo da mozemo da zanemarimo racunajuci abs(min). A kako su onda i a, i b i c u onom gore pozitvni, a b je konstantno, opet ispada da je nevazno koji je to broj B...
uostalom, skini primere, stavi u njihovom resenju da bude u onom redu L umesto N, i dobices da su resenja ista...
aHmm, slazem se... Resenje jeste ispravno, ja sam se malo zaleteo pa napisao ovo. Ako nista drugo utvrdili smo da je svejedno da li ce onamo stojati n ili l, tj da nije ni moralo da se deli ovo.
Izvinjavam se svima zbog spama. I hvala duxassassin za objasnjenje! :)
Dhm, svaki drugi post pocinje sa 'hm', LOL xD
Nema na cemu, i vidimo se na SIO ;)
AVidimo se na SIO srednjoskolci :P
Osnovci i srednjoskolci rade u isto vreme. ;)
ADa li ce neko biti ljubazan da ubaci zadatke sa rep. za srednje skole na Z. ? :)