← Back to topics
Topic

Zvanicno resenje zadatka sifra ima gresku!

a
aleksa92
red 34: freq[i] /= n;

umesto toga terba da bude freq[i]/=l;

jer se u tekstu jasno kaze: "dc(x) (broj pojavljivanja
slova x podeljen sa ukupnim brojem slova u tekstu)". A ima i :"U sledecem redu je ceo broj L
(10 < L < 1000) i on predstavlja duzinu sifrovanog teksta".

A i logicno je da bude ovako, jer bi trebali da se za kvalitet oduzimaju procenti. A deljenjem freq[i]/=n se ne dobije nista, ama bas nista i to nema nikakve logike. Sto je najgore zbog ovog resenja dat je i pogresan test primer u postavci zadatka, pa su mnogi izgubili vreme na resavanje zadatka, a nisu ni mogli da ga rese osim ako slucajno nisu pogresili.

Molim komisiju, a i takmicare da odgovore na ovo, jer je ovo stvarno ozbiljno. Meni ne utice na rezultat, zadovoljan sam i ovim sto imam, ali ipak ovakve greske ne smeju ostati netaknute, i zato predlazem da se rezultati ovog zadatka poniste.

Uglavnom, molim vas da prokomentarisete ovo, jer nije u redu da ovako ostane.

D
DuXSerbia
1. Gde ima da se vide zvanicna resenja?
2. Ja sam delio sa L i ispalo mi je dobro, mozda je jedina stvar sto je nekom bio pogresan test primer u zadatku to sto taj broj treba da se pomnozi sa 100 da bi se dobili procenti, i onda je logican 'kvalitet' neke poruke, koji ipak nije dobro objasnjen u zadatku.
3. Naravno da ne treba da se poniste rezultati, a i 10 njih ima 100 na tom zadatku, tako da je nemoguce da su svi imali takvu gresku, pa su dobili dobro...
a
aleksa92
Imas zvanicno resenje na dms.org.yu

Za neki minut cu ti objasniti u cemu je greska, dosta je ocigledno. Mozes i sam pogledati. I ja sam delio sa 100 i mnozio sa l, na kraju nikako nije moglo da mi ispadne dobro pa sam ostavio da racuna samo za a=2 i b=3 i tako pogodio jedan primer.
D
DuXSerbia
hm, jos nesto, dok ne pogledam zvanicno resenje, jel si najbolji 'kvalitet' trazio kao najveci ili kao najmanji?

Tu je jos jedna greska u tekstu, pise da kvalitet treba da bude sto veci, a po onoj formuli sto su oni dali, ispada da kvalitet treba da bude sto manji da bi bilo vece poklapanje slova...
a
aleksa92
Trazio sam ga kao najmanji. Prosto kad razmislis logicno i treba tako da bude. S tim sto se za kvalitet trebaju oduzimati procenti, a ovamo se oduzima procenat od '?cega?'.

Probaj da saberes procente koje se izracunaju po njihovom resenju, i to recimo za prvi test primer. Dobice se oko 20, a trebalo bi da bude ili 100 ili 1.
D
DuXSerbia
hm, pa ovako, gledam njihovo resenje, i ono sto si ti naveo da treba da bude freq[i] /= L, je dobro, ali nema nikakve veze. Tj. po njihovoj ideji bi recimo bilo logicno da stoji L, ali taj broj sto stoji tu je konstantan, a posto ti recunas minimum od toga, mozes ga zanemariti, tako da ce isto da bude dal tu napises L, N ili bilo sta drugo, onda se nece dobiti onakvi procenti kakvi treba da budu, vec neki drugaciji, ali uglavnom, kad i po njihovom resenju izracunas za sve ostale kombinacije kvalitete, dobices neke vece brojeve...

a
aleksa92
da, ali ja racunam minimum od razlike dva broja, pa ce biti vazno koji tu broj stoji. Razumes, recimo:

min=a/b-c

e pa sada nije svejedno to sto je b constantno. Zamisli da recimo b tezi 0, onda je c zanemarljivo. Ili je b veliko. A bas se ta anomalija i desava, posto je n dosta manje od l( i do 30 puta), u vecim primerima dolazi do greske.
a
aleksa92
Hmm, sada proveravam ove vece primere i dobijam isto resenje bez obzira da li stavim onamo l ili n. Mozda je ipak ispravno...
D
DuXSerbia
hm..

min = a/b - c =>
min = ( a - b*c ) / b => (b=const)
min = a - b*c

tu ima i onaj kvadrat, ali je on tu samo da bi sve to bilo pozitivno, pa i njega recimo da mozemo da zanemarimo racunajuci abs(min). A kako su onda i a, i b i c u onom gore pozitvni, a b je konstantno, opet ispada da je nevazno koji je to broj B...

uostalom, skini primere, stavi u njihovom resenju da bude u onom redu L umesto N, i dobices da su resenja ista...
a
aleksa92
Hmm, slazem se... Resenje jeste ispravno, ja sam se malo zaleteo pa napisao ovo. Ako nista drugo utvrdili smo da je svejedno da li ce onamo stojati n ili l, tj da nije ni moralo da se deli ovo.

Izvinjavam se svima zbog spama. I hvala duxassassin za objasnjenje! :)
D
DuXSerbia
hm, svaki drugi post pocinje sa 'hm', LOL xD

Nema na cemu, i vidimo se na SIO ;)
a
aleksa92
hmm, vidimo se! xD
A
Al3kSaNdaR
Vidimo se na SIO srednjoskolci :P

Osnovci i srednjoskolci rade u isto vreme. ;)
A
Al3kSaNdaR
Da li ce neko biti ljubazan da ubaci zadatke sa rep. za srednje skole na Z. ? :)